1 pinggan nasi putih
30gm sotong
30gm isi ayam
30gm udang
50gm sayur campur
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar sos tiram
1/4 sudu besar sos cili
1/2 sudu kecil serbuk rempah kurma
2 ulas bawang putih yang dicincang halus
Bahan B: (Daging Masak Merah)
100gm daging
1/2 biji bawang besar
1 biji cili besar
Garam dan bahan perasa secukupnya
Cara Membuat:
1. Tumiskan bawang putih, sos tiram, sos cili dan rempah kurma.
2. Kemudian masukkan sotong, udang dan isi ayam.
3. Kemudian masukkan sayur campur, garam dan gula secukupnya.
4. Masukkan nasi kemudian gaulkan sehingga sebati. Setelah masak ketepikan.
5. Untuk hidangan daging masak merah, tumiskan bawang, cili dan bawang besar.
6. Kemudian masukkan daging. Tambahkan garan dan bahan perasa secukupnya.
7. Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment