Kerabu Perut
Bahan-bahan
600 gm perut lembu
1 biji bawang besar
1 cawan kelapa dibuat kerisik
1 cawan kelapa digiling
1 sudu besar beras
5 biji cili kering
1 biji cili merah
1 inci halia
Asam jawa sebesar ibu jari
5 ulas bawang merah
Asam limau dan garam
Belacan sebesar ibu jari
Cara Membuatnya
1. Perut lembu dilumur dengan kapur, biar sekejap, kikiskan bahagian yang hitam.
2. Bila sudah bersih perut tadi hendaklah dicelur sebelum direbus. Kemudian barulah direbus dengan sedikit garam.
3. Cili, bawang merah dan belacan digiling halus-halus, dibuat sambal.
4. Bawang besar diptong nipis-nipis, begitu juga dengan cili merah dan halia.
5. Beras digoreng tanpa minyak hingga kuning dan giling halus.
6. Perut rebus dipotong anggaran 1/2 inci tebal dan 1 1/2 inci panjang.
7. Asam jawa dibancuh dengan sedikit air. Masukkan air asam tadi ke dalam sambal, kerisik, kelapa giling dan beras tumbuk.
8. Gaulkan sekali perut lembiu, cili, bawang besar, hali, garam dan asam limau.
9. Rasa asam garamnya mengikut rasa.
0 comments:
Post a Comment